Skip to main content

De Stichting heeft als hoofddoel het doen postvatten van de herkenning, de erkenning en waarmaking van de solidaire samenleving. In haar onmisbare waarde voor een succesvolle economie en sociaal en cultureel leven.  Hier zijn tien punten die de stichting nastreeft om dit doel te bereiken:

  1. Samenbrengen van sociaalliberalen, sociaaldemocraten, christenen, moslims, humanisten en andere “socialen”:  De stichting wil mensen met vergelijkbare sociaal-politieke opvattingen samenbrengen en een gemeenschap vormen.
  2. Ontwikkeling van sociaal gedachtegoed: De Stichting streeft ernaar om het sociaal gedachtegoed van hen  verder te ontwikkelen en te versterken.
  3. Promotie van sociaal gedachtegoed: De Stichting wil ervoor zorgen dat het sociaal gedachtegoed de nodige aandacht en acceptatie krijgt in de samenleving.
  4. Bevordering van de verzorgingsstaat en rechtsstaat: De vereniging zet zich in voor een goed functionerende verzorgingsstaat en de kwaliteit van de rechtsstaat.
  5. Bevordering van wetenschap en kennis: De Stichting moedigt de ontwikkeling en toepassing van wetenschappelijke kennis op het gebied van sociaal gedachtegoed, de verzorgingsstaat en de rechtsstaat aan.
  6. Publiek debat: Door hoogwaardige bijdragen te leveren aan het publieke debat, wil de Stichting autoriteit verwerven en haar ideeën verspreiden.
  7. Steun onder de bevolking: De Stichting streeft naar brede steun en adhesie onder de Nederlandse bevolking om een solide draagvlak te creëren voor haar doelstellingen.
  8. Beïnvloeding van beleid: De Stichting tracht het beleid van overheden, organisaties en bedrijven te beïnvloeden met betrekking tot sociaal gedrag en de daarvoor benodigde wet- en regelgeving.
  9. Professionaliteit en kwaliteit van de geestverwanten: De Stichting wil de professionaliteit en kwaliteit van haar leden bevorderen, zodat ze effectiever kunnen bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen.
  10. Samenwerking met verwante organisaties: De Stichting streeft naar samenwerking met andere organisaties die vergelijkbare doelstellingen hebben en kan georganiseerde allianties aangaan om haar doelen te verwezenlijken.

Deze punten vormen de basisprincipes en actiestappen van Stichting DeSolidariteit om haar doelstellingen te bereiken en haar sociaal gedachtegoed te verspreiden en te versterken.

De volgende verwoording is meer beeldend:

  • Het verenigt de burgers met een sociaal gevoel en dat is hard nodig want zij die onze vertegenwoordigen hebben dienaangaande een voortdurende grote oppepper nodig en aan onszelf als burger valt ook veel te verbeteren. Als was het alleen al omdat we te weinig opletten en elkaar helpen.
  • Het doel van de Stichting is:
    • Nederland tot een meer sociaal land te maken
    • Dat betekent dat we meer naar elkaar omkijken en er voor elkaar zijn. In voor- en tegenspoed
    • Dat we de Verzorgingsstaat die ernstig is aangetast op orde doen brengen. Een gezond evenwicht tussen publiekrechtelijk en privaatrechtelijk. Met bestaanszekerheid voor ieder. En dat betekent dat ieder goed kan meekomen in de hedendaagse samenleving. Dat we van onze vrijheid, gelijkheid en broederschap mogen genieten. Maar daarvoor is wel een solidaire samenleving onvoorwaardelijk. Solidariteit is van en voor ons allen. Wie we ook zijn, waar we ook vandaan komen. Geld is belangrijk, maar de menselijk maat moet regeren. De Solidariteit maakt ieder daarvan bewust. Spoort ieder aan daar hard aan te werken. Houdt spiegels voor en komt met aanwijzingen ter verbetering. Ze is een democratisch vereniging waarvan de leden ervoor gekozen hebben om mee te helpen een sociaal Nederland tot stand te brengen. De vereniging en daarmee de leden en specifiek de betreffende themaledengroepen hebben alle aandacht en ideeën als het gaat om Zorg, Arbeid, Wonen, Onderwijs, Inkomen, Milieu/Klimaat, Internationale Solidariteit, Democratie en Rechtstaat gaat. Het basale van de samenleving. Met alles is er veel aan de hand en dat kan en moet menselijker en beter.