Skip to main content

DE WERKGEVERS  ZIJN VOOR OOSTENRIJKS SCHWERARBEITSPENSIOEN!

Meest praktisch en solidair

Er wordt al vele jaren gesteggeld over wat nou zwaar werk is. Veelal zijn er in discussie dan ook witte boorden bij betrokken die nog nooit een bouwwerk zijn op geweest of ook maar enige fysieke arbeid hebben verricht. Zoals ook in Zorg.

Het is allemaal nog gecompliceerder geworden, althans zo pakte men het op als sprake is van een geestelijke belasting. Zwaar werk kan jonger en ouder overkomen, te zwaar werk. Beschadigend voor lichaam en geest.

Als je zwaar werk doet, moet je eerder kunnen stoppen met werken. Dat kan dankzij de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Maar die is tijdelijk en loopt af in 2025.

Er is alle reden om een permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling in te voeren. Want dat is nodig om  mensen die lang een fysiek of mentaal zwaar beroep hebben gehad, gezond hun pensioen te kunnen laten halen. Ze mogen niet de dupe worden van het opschuiven van de pensioenleeftijd. Het is begrijpelijk dat mensen met zwaar werk zich daar steeds meer grote zorgen over maken.

De werkgevers trouwens ook. Werkgevers wijzen nu ineens naar Oostenrijk, waar een werkende regeling bestaat om mensen met zware beroepen eerder te laten stoppen met werken. ,,Daar werkt het systeem al sinds 2007’’, aldus een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. ,,Dat systeem kunnen we ook in Nederland gaan toepassen.’’

Oostenrijk kent een ‘zware beroepenpensioen’ (Schwerarbeitspension). Of een beroep zwaar is, wordt vastgesteld door het aantal verbrande kilocalorieën te meten. Voor mannen moeten dat er minstens 2000 per werkdag zijn, voor vrouwen 1400. Ook wordt gekeken naar de volgende kenmerken: ploegendienst, nachtwerk (minimaal 6 uur tussen 22.00 uur en 6.00 uur), werk in hitte/koude of chemische en fysieke invloeden en je moet tenminste 10 van de laatste 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep. In de lijst staan circa 180 beroepen waarin de mensen eerder met pensioen kunnen. 

Maatwerk dus voor vroegpensioen. De werkgevers willen dat het kabinet voor die groep de boete op vroegpensioen afschaft en de mensen geen AOW-premie meer laten betalen. Dat scheelt een paar honderd euro per maand en maakt dat een vroegpensioen financieel uit kan voor de werknemers. Mensen met zware beroepen zijn over het algemeen geen grootverdiener, om het eufemistisch uit te drukken.

VNO en NCW vinden het Oostenrijks model het meest solidair. Duidelijk en praktisch.

Beeld: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Stratenmaker.JPG

Sculptures in Sneek/Paviors in the Netherlands /Klaas van Rosmalen /Sculptures of construction workers in the Netherlands /1981 sculptures in the Netherlands

De Nederlandse Zwaarwerkregeling: https://zwaarwerkregeling.nl/

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achter!x